X
 • Osnovne Informacije
 • Uzrok zbijenih zuba
 • O sistemu
 • Rezultati

Kako Myobrace ispravlja zube na prirodan način?
Myobrace System bez bravica ispravlja zube i vilice. Terapija je zasnovana na tehnici miofunkcionalnih aparata koji imaju za cilj da poprave loše oralne navike, (poznate kao miofunkcionalne navike) budući da je to stvarni uzročnik zbijenih zuba. One svojim laganim, ali konstantnim silama utiču na raspored zuba.

Ortodonti i stomatolozi širom sveta, već više od 50 godina praktikuju miofunkcionalne aparate. Zovemo ih pokretnim, jer se nose samo 1-2 sata danju, kao i noću, dok pacijent spava.
Tokom dana se Myobrace aparat kombinuje sa vežbama (da bi poboljšao disanje, funkciju mišića i položaja jezika), a to za rezultat ima ispravljanje zuba i aktivniju ulogu vodećih mišića lica, što, opet, dovodi do zdravijeg osmeha.

 • Zbijeni zubi
 • Deformacija
 • Rast zuba
 • SubSect4

Šta prouzrokuje pojavu
zbijenih zuba

what causes crooked teeth.

Da li ste znali da troje od četvoro dece ima teskobu zuba i nepravilno razvijene vilice? To su problemi koje
najčešče viđamo u ranom uzrastu, počevši od pete godine života.
Moderna istraživanja su pokazala da nepravilan razvoj vilice kao i problemi u vezi s tim, ne nastaju zbog njihovih malih zuba i malih vilica kao naslednog faktora. Disanje na usta, tiskanje jezika i sisanje prsta (poznato kao loše miofunkcionalne navike) su stvarni uzročnici nerazvijenosti vilica, deformiteta vilica i zbijenih zuba.

Alergije, astma i položaj otvorenih usta doprinose brojnim nepravilnostima u razvoju vilica. Tokom rasta su mnogi od nas imali jedan ili više miofunkcionalnih problema, što je dovelo do raznih dentofacijalnih anomalija.
Samo postavljanje fiksnih aparata, sa ili bez ekstrakcije zuba, ne rešava osnovni problem njihove zbijenosti. Zbog toga se dešava da se posle skidanja fiksne proteze zubi opet malo pomere ako se nisu ispravljene loše navike. Takođe to je jedno od objašnjenja zašto je posle skidanja fiksnih aparata neophodno nošenje ritejnera – nekad i doživotno.

Disfunkcija mekih tkiva uzrokuje teskobu i zbijene zube


U gornjoj vilici zubni niz i luk se formiraju normalno zbog pravilnog položaja jezika koji u stanju mirovanja leži između gornjih zuba, gde je u kontra-teži sa mišićima obraza i usana. Zapravo, na taj način adekvatan odnos funkcija ovih mišića formira pravilan oblik vilice i zuba.
I obrnuto, ako je ovaj odnos poremećen, dolazi do zbijenosti zuba i nerazvijenosti gornje vilice.

Ako jezik i usne ne funkcionišu kako treba, posledica su zbijeni zubi i nerazvijena vilica. Ove loše oralne navike su poznate kao nepravilne miofunkcionalne navike.

Ukoliko su funkcija i oblik vilice pravilni, onda obično ima sasvim dovoljno mesta za zube.

Potencijal rasta kao uzrok zbijenih zuba

Dečije vilice i lice normalno rastu nadole i unapred. Vilice se stalno preoblikuju pod uticajem mišića lica, kao i onih koji ih okružuju. Ako ti mišići funkcionišu ispravno i ako je položaj jezika u mirovanju pravilan (što znači da su usta većinu vremena zatvorena) rast će dostići pun genetski potencijal.
Disanje na usta i perzistencija nepravilnog infantilnog gutanja može da poremeti rast vilice i lice. Senka na slici pokazuje mogući negativan uticaj ovih loših navika, jer tako dolazi do nedostatka prostora i u frontu, i u zadnjem delu vilice. Korigovanjem ovih funkcija zubi mogu nesmetano da zauzmu pravilan položaj, a da vilica i lice ostvare spomenuti pun genetski potencijal rasta.

The Causes of Crooked Teeth – Correcting the problems

The Myobrace appliances are designed to correct poor myofunctional habits by re-training the oral muscles. This can also produce considerable improvements in posture.

Unlike traditional orthodontics, the primary goal of Myobrace treatment is to achieve straight teeth for life – without the need for braces or retainers. Treating the causes of crooked teeth also improves overall health.

The following video illustrates how the muscles can affect the development of the teeth and jaws.

 • O sistemu
 • Aparati
 • Širenje
 • Edukacija
 • Vreme
 • SubSect6

O Myobrace sistemu

what causes crooked teeth.

Myobrace system je zasnovan na iskustvu od preko 20 godina rešavanja ortodontskih problema bez
potrebe za fiksnim aparatima. Deluje dvojako: kao sistem koji ispravlja loše navike
koje su dovele do lošeg dentalnog razvoja, a istovremeno blagim silama utiče da se zubi poređaju u
pravilan niz i njihov prirodan položaj.
Ovaj sistem koriste ortodonti i stomatolozi u više od 100 zemalja širom sveta.
Myobrace terapija ne uključuje korišćenje fiksnih, odnosno kompleksnih nekomfornih aparata koji se nose 24h dnevno sedam dana u nedelji. Nošenje Myobrace aparata samo 1-2 sata svakodnevno, kao i noću, u kombinaciji sa vežbama (Myobrace activites) – to je sve što se zahteva tokom tretmana.

Ovi aparati su dizajnirani tako da se nose određenim redom kako bi trenirali poziciju jezika i oralne muskulature, a onda će te lagane sile mišića poređati zube u niz.
U malom broju slučajeva eventualno su potrebne bravice da bi se obezbedio savršeno poređan zubni niz.
Myobrace sistem se razlikuje od ostalih ortodontskih terapija jer nema za cilj samo ispravljanje, već i otklanjanje uzroka koji je doveo do zbijenosti zuba i nerazvijenosti vilice. Ovaj način terapije je idealan za pacijente tokom rasta i razvoja, u uzrastu od 6 do 10 godina. Efekti tretmana u drugim godištima su takođe dobri, ali je potrebno mnogo više vremena i teže se ispravljaju navike, posebno kod starijih pacijenata.

Myobrace terapijom dobijamo sledeće rezultate:

* Pravilno disanje na nos i spojene usne u stanju mirovanja

* Pravilna pozicija jezika

* Neaktivnost mišića usana prilikom gutanja

* Dobar razvoj lica

* Ispravljanje zuba bez bravica, ritejnera ili ekstrakcije

Aparati Myobrace Sistema

Myobrace aparati ispravljaju zube i vilice učeći jezik da bude na pravilnoj poziciji, poboljšavaju funkciju gutanja i stimulišu disanje na nos. Takođe, dizajnirani su tako da uz pomoć blagih sila deluju na zbijene zube i na taj način stvaraju širu vilicu, što ne samo da ispravlja zube, već i poboljšava izgled i razvoj lica. Pored toga, smanjuje se broj slučajeva u kojima su potrebne bravice ili ekstrakcija zuba.
Aparati iz Myobrace sistem-a ispravljaju zube u tri faze: prvo koriguju loše navike, potom utiču na ekspanziju luka i ispravljanje zuba i, konačno, u trećoj fazi obezbeđuju retenciju.

Širenje viličnog luka

Pacijenti koji imaju jako zbijene zube, u cilju proširenja vilice i njihovog smeštanja u luk, moraju u kratkom periodu da nose pokretne aparate za širenje vilice kao što su, na primer, Bent Wire System (BTW) ili Bioblock.
Da bi se vilice dovele u ispravan položaj, koristi se Myolay.
Myobrace aparati moraju da se nose 1-2 sata preko dana i tokom noći. To je proces treniranja, poput učenja ili sporta. Dnevna posvećenost i upornost daće vremenom željene rezultate. Takođe, dosta zavisi i od istrajnosti roditelja u nastojanju da motivišu decu. Pacijenti moraju da razumeju da uspeh terapije zavisi od pridržavanja instrukcija koje su dobili za dnevno nošenje aparata. U suprotnom, bolje je koristiti konvencionalnu terapiju bravicama.

Edukacija Pacijenata – Treiner Aktivnosti Miofunkcionalne Vežbe

Najvažniji deo Myobrace terapije je motivisanje i ohrabrivanje pacijenata da poboljšaju svoje loše oralne navike, koje su i uzrok zbijenih zuba.

Evo nekoliko saveta koji mogu da budu od pomoći:

1. Usne su spojene sve vreme osim kad pacijent priča

2. Disanje kroz nos pomaže razvoj gornje i donje vilice, a postiže se i pravilan zagrižaj

3. Funkcija gutanja mora da se obavlja bez aktivnosti mišića usana kako bi se prednji zubi postavili pravilno.

Ovi koraci se odnose na edukativne programe pod nazivom Treiner aktivnosti i Miofunkcionalne vežbe, koji se sastoje od serija aktivnosti čiji je cilj da se treniraju oralni mišići i pomogne pacijentima da poboljšaju opšti ishod lečenja.

Vreme Tretmana

Dužina trajanja Myobrace tretmana se obično poredi sa vremenom trajanja nošenja bravica. Za razliku od bravica koje ne možete da skinete, Myobrace aparati su pokretni i zahtevaju samo sat-dva nošenja svakog dana, kao i tokom noći. Vreme terapije je individualno za svakog pacijenta, što direktno zavisi od toga koje navike loše treba korigovati. Bitno je da sa vašim terapeutom porazgovarate na vreme o dužini terapije.
Generalno, mesečne kontrole se preporučuju, naročito u prvih 6 do 8 meseci, pa čak i nešto duže, kako bi se maksimalno pratio napredak.

sub1 subsub6
sub5
 • Teskoba
 • Otvoren
 • Nepravilan
 • Ukršteni
 • Dubok
 • Obrnut
 • SubSect6
 • SubSect6

Teskoba u gornjoj i donjoj vilici

what causes crooked teeth.

Otvoren zagrižaj sa viškom prostora

Sedmogodišnja devojčica sa otvorenim zagrižajem. Terapija je trajala tri godine i uspešno okončana upotrebom Myobrace System-a.

Nepravilan položaj zuba

Roditelji ove devetogodišnje devojčice su bili zabrinuti zbog zbijenih zuba, tačnije primetili su da se rotiraju usled nedostatka prostora. Dobre rezultate su postigli Myobrace System-om u periodu od 7 meseci.

Ukršten zagrižaj

Dvanaestogodišnji pacijent sa izraženim ukrštenim zagrižajem. Dečaku je bilo teško da žvaće određene vrste hranu zbog ove nepravilnosti. Terapija je trajala 3 godine i uspešno je završena korišćenjem (samo) Myobrace System-a.

Dubok zagrižaj

Kod ovog pacijenta se formirao dubok zagrižaj u uzrastu od 13 godina. Ovo je prilično karakterističan problem i obično se javlja na levoj strani. Za pet meseci terapije ispravljena je anomalija i poboljšan razvoj lica.

Obrnut preklop (Class III)

Ekstremni obrnut preklop u veoma ranom periodu. Terapija Myobrace System-om je krenula veoma rano, a ovo je rezultat posle tri godine. Treba naglasiti da je time izbegnuta mogućnost da se problem rešava ortognatom hirurgijom.

Otvoren zagrižaj sa viškom prostora

Sedmogodišnja devojčica sa otvorenim zagrižajem.Terapija trajala tri godine i
kompletno završena sa Myobrace Sistemom.

Otvoren zagrižaj sa viškom prostora

Sedmogodišnja devojčica sa otvorenim zagrižajem.Terapija trajala tri godine i
kompletno završena sa Myobrace Sistemom.

sub6